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Resource Management
(Measurement and Reporting

of Water Takes) Regulations 2010

Anand Satyanand, Governor-General

Order in Council

At Wellington this 23rd day of August 2010

Present:
His Excellency the Governor-General in Council

Pursuant to section 360(1)(d) of the ResourceManagement Act 1991,
His Excellency the Governor-General, acting on the advice and with
the consent of the Executive Council, makes the following regula-
tions.
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Regulations
1 Title

These regulations are the Resource Management (Measure-
ment and Reporting of Water Takes) Regulations 2010.

2 Commencement
These regulations come into force on 10 November 2010.

3 Interpretation
(1) In these regulations, unless the context requires another mean-

ing,—
Act means the Resource Management Act 1991
full pipe means a closed pipe or conduit that is full of water
when it is conveying water
permit holder, for a water permit, means the person who
holds the permit
water permitmeans a water permit under the Resource Man-
agement Act 1991 to which these regulations apply
water year, for a water permit, means a period during the term
of the permit—
(a) starting on 1 July or, for the permit’s first water year,

starting on the first day onwhich these regulations apply
to the permit; and

(b) ending on the next 30 June or, for the permit’s last water
year, ending on the last day on which these regulations
apply to the permit.
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(2) Unless the context requires another meaning, a term or expres-
sion that is defined in theAct and used, but not defined, in these
regulations has the meaning given by the Act.

4 Regulations apply to certain water permits
(1) These regulations apply only to a water permit that allows

fresh water to be taken at a rate of 5 litres/second or more.
(2) However, these regulations do not apply to a water permit if

the taking of water under the permit is non-consumptive in
that—
(a) the same amount of water is returned to the same water

body at or near the location from which it was taken;
and

(b) there is no significant delay between the taking and re-
turning of the water.

5 Determining rate in litres/second for purposes of
regulations

(1) The rate at which fresh water may be taken under a water per-
mit, for the purposes of regulations 4(1) and 13(2), must be
determined under this regulation.

(2) If the permit specifies only 1 rate at which water may be taken
in litres/second, then that is the applicable rate, even if the
permit specifies any other rate.

(3) If the permit specifies 2 or more rates at which water may be
taken in litres/second, then the applicable rate is the greatest
of those rates, even if the permit specifies any other rate.

(4) Otherwise, the applicable rate is the greatest rate at which
water may be taken under the permit, after applying the fol-
lowing rules:
(a) each rate specified in the permit must be converted

into the average rate at which water may be taken
in litres/second during the period to which the rate
applies:

(b) any conversion of a period of time must ignore daylight
saving time and leap years:

(c) if the permit specifies the amount of water that may be
taken, but not the period of time during which the water
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may be taken, the permit is to be treated as if it allowed
that amount of water to be taken each year:

(d) if the permit does not specify any rate at which water
may be taken or any amount of water that may be taken,
or specifies only a rate that is not a fixed number (for
example, a rate that depends on the flow rate of a water
body), then the permit is to be treated as if it specified a
rate of 20 litres/second:

(e) a reference in the permit to a “head” or “sluice-head” is
to be treated as a reference to water taken at a rate of
28.3 litres/second.

6 Permit holder must keep records of water taken
(1) A permit holder must keep records that provide a continuous

measurement of the water taken under a water permit, includ-
ing water taken in excess of what the permit allows.
Form of records

(2) The records must comprise measurements (in cubic metres) of
the volume of water taken—
(a) each day; or
(b) each week, but only if the permit holder has approval

under regulation 9.
(3) The records must be able to be combined to produce further

records that cover each water year of the permit.
(4) If no water is taken, the records must specify the volume of

water taken as zero cubic metres.
(5) The records must be kept in a format that, in the opinion of the

regional council that granted the permit, is suitable for audit-
ing.
Manner in which records kept

(6) The records must be kept using a device or system that—
(a) measures the volume of water taken—

(i) to within ±5% of the actual volume taken, for
water taken by a full pipe; or

(ii) to within ±10% of the actual volume taken, for
water taken by another method (including by an
open channel or a partially full pipe); and
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(b) is able to provide data in a form suitable for electronic
storage; and

(c) is suited to the qualities of the water it is measuring
(such as temperature, algae content, and sediment con-
tent); and

(d) is sealed and is as tamper-proof as practicable; and
(e) is installed—

(i) at the location from which the water is taken; or
(ii) at the location specified by any approval granted

under regulation 10 that is held by the permit
holder; and

(f) has been verified as accurate in accordance with regu-
lation 7.

7 Verification of device or system
(1) This regulation specifies how a device or system that keeps

records for a water permit must have been verified as accurate
(verified) for the purposes of regulation 6(6)(f).

(2) For records provided under regulation 8 for the permit’s first
water year, the device or system must have been verified be-
fore the end of that water year.

(3) For records provided under regulation 8 for any later water
year, the device or system must have been verified at any time
in the 5-year period ending when that water year ends.

(4) Verification must have been performed by a person who, in the
opinion of the regional council that granted the water permit,
is suitably qualified.

8 Permit holder must provide records and evidence to
regional council

(1) A permit holder must provide records that cover each water
year of the permit to the regional council that granted the per-
mit.

(2) The records for a water year must be provided no later than 1
month after the end of the water year.

(3) The records must comply with regulation 6.
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(4) The regional council may request evidence from the permit
holder that the device or system that kept the records has been
verified as accurate in accordance with regulation 7.

(5) The permit holder must provide the regional council with the
evidence as soon as practicable after receiving the request.

(6) The records or evidence must be provided—
(a) in writing; or
(b) electronically, if requested by the regional council.

9 Approval to measure water taken each week (instead of
each day)

(1) The regional council that granted a water permit may, at its
discretion, grant approval to the permit holder to keep records
of measurements of the volume of water taken under the per-
mit each week (instead of each day).

(2) The council must grant approval by providing a written notice
to the permit holder that specifies the period of approval.

10 Approval to use device or system installed near (instead
of at) location from which water taken

(1) The regional council that granted a water permit may, at its
discretion, grant approval to the permit holder to keep records
using a device or system that is installed as near as practicable
to the location from which water is taken under the permit
(instead of at that location).

(2) The council must grant approval by providing a written notice
to the permit holder that specifies—
(a) the location at which the device or system may be in-

stalled, which must be a location that, in the council’s
opinion, is as near as practicable to the location from
which the water is taken; and

(b) the period of approval.

11 Approval may be revoked
(1) The regional council that granted an approval under regulation

9 or 10 may revoke the approval at any time if, in the council’s
opinion, the approval was granted on the basis of incorrect
information provided by the permit holder.
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(2) The council must revoke approval by providing a written no-
tice to the permit holder that specifies when the approval is
revoked.

12 Relationship with regional rule or condition of water
permit

(1) These regulations prevail over a regional rule or a condition of
a water permit.

(2) However, a regional rule or a condition that is more stringent
than these regulations prevails over the regulations.

(3) Despite the rest of this regulation, the requirement under regu-
lation 8(1) to provide records that cover each water year of a
permit by the deadline under regulation 8(2) is additional to
any requirement of a regional rule or a condition to provide
records that cover a different period or periods.

13 Transitional provision for existing water permits
(1) These regulations do not apply immediately to a water permit

held at the commencement of the regulations.
(2) Instead,—

(a) the regulations apply to the permit only on and from
10 November 2012 if the permit allows water to be
taken at a rate of 20 litres/second or more:

(b) the regulations apply to the permit only on and from
10 November 2014 if the permit allows water to be
taken at a rate of 10 litres/second or more, but less than
20 litres/second:

(c) the regulations apply to the permit only on and from
10 November 2016 if the permit allows water to be
taken at a rate of 5 litres/second or more, but less than
10 litres/second.

Rebecca Kitteridge,
Clerk of the Executive Council.
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Explanatory note
This note is not part of the regulations, but is intended to indicate
their general effect.
These regulations are the Resource Management (Measurement and
Reporting of Water Takes) Regulations 2010.
The regulations impose minimum requirements on the holders of cer-
tain water permits to keep and provide records of fresh water taken
under the permits.
The regulations apply to a water permit that allows fresh water to
be taken at a rate of 5 litres/second or more, unless the taking of the
water is non-consumptive (as described in regulation 4(2)).
The permit holder must keep records that provide a continuous meas-
urement of the water taken under the water permit. The permit holder
must provide the records to the regional council that granted the per-
mit.
The regulations specify—
• the form and manner in which the records must be kept; and
• when and how the records must be provided to the council.
The regulations prevail over a regional rule or a condition of a water
permit, unless the rule or condition is more stringent.
The regulations do not apply immediately to existing water permits.
Instead, the regulations start to apply to a water permit 2, 4, or 6 years
after the commencement of the regulations, depending on the rate at
which water may be taken under the permit.
The regulations come into force on 10 November 2010.

Issued under the authority of the Acts and Regulations Publication Act 1989.
Date of notification in Gazette: 26 August 2010.
These regulations are administered by the Ministry for the Environment.
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Wellington, New Zealand:
Published under the authority of the New Zealand Government—2010
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